BMW IX5 HYDROGEN – Za mobilnost bez emisija.

BMW iX5 Hydrogen razvijen je na bazi aktuelnog BMW X5 modela, a ovaj koncept prvi put je predstavljen na IAA sajmu (Internationale Automobil-Ausstellung) 2019. godine.

BMW Grupa sistemski je razvila tehnologiju gorivih ćelija za pogon na vodonik kao jednu od opcija za buduću mobilost bez emisija.

Ovaj BMW model konstruiše se u fabrici BMW Grupe u centru za inovacije i istraživanje u Minhenu. iX5 Hydrogen, koji će u početku biti proizveden u limitiranoj seriji, omogućava domet od 504km (po WLTP standardu), a punjenje rezervoara traje samo 3 do 4 minuta, što vozačima omogućava da pređu velike udaljenosti uz nekoliko kraćih zaustavljanja na putu.

Napredna tehnologija, koju implementira BMW Grupa, omogućava da BMW iX5 Hidrogen generiše visoku električnu kontinuiranu snagu sistema gorivih ćelija od 125kW/170ks, dok maksimalna snaga ukupnog pogonskog sistema iznosi 295 kW/401ks.

Pored sistema za gorive ćelije za pogon na vodonik, iX5 Hydrogen poseduje i električni sistem pete generacije BMW eDrive tehnologije na zadnjoj osovini, kao i litijum-jonsku bateriju razvijenu specijalno za ovaj model.

BMW Grupa prodala je više od 215.000 potpuno električnih vozila širom sveta tokom 2022. godine, što predstavlja rast od skoro 108%. Potpuno električna vozila čine nešto manje od 9% ukupne prodaje BMW vozila prošle godine, a očekuje se da će taj procentualni udeo da poraste na oko 15% tokom 2023. godine. Cilj BMW-a je da taj procenat premaši 50% do 2030. godine.

LinkedInFacebookWhatsAppViberCopy Link

Pridužite nam se

Postanite deo uspešnog sistema Delta Auto grupe.